Prejsť na obsah

Primátor si preveril, ako začala nová etapa modernizácie električkových tratí

Počas kontrolného dňa dnes primátor mesta Košice Richard Raši osobne preveril, ako pokročili práce v rámci 2. etapy modernizácie košických električkových tratí (MET). Mesto ako investor odovzdalo stavenisko zhotoviteľovi diela (EUROVIA SK, a.s.), 18. 11. 2016.

Mestská električková dráha pozostáva z ôsmich ucelených častí (UČS), ako prvé sú modernizované UČS 12 - Zimná ulica, úsek trate od križovatky TIP TOP – obratisko Botanická záhrada (mimo), a UČS 13 - Obratisko Botanická záhrada.

Pri kontrole jednotlivých úsekov primátora predovšetkým zaujímalo, čo všetko už bolo urobené, a na čom sa pracuje. Dozvedel sa, že sú zdemontované trakčné vedenia (UČS 12 a Obratisko Botanická záhrada), železničný zvršok (Zimná ulica), a na UČS 13 už aj zabetónovaných osem základov. Ďalej, že robotníci práve dnes začali demontovať železničný zvršok na ulici B. Němcovej, zastávky na Zimnej ulici a Obratisku Botanická záhrada. Začali práce na káblovode (Zimná ul.), prípojke nízkeho napätia pre Meniareň „D", a výstavbu Meniarne „A".

Stavbári primátora ubezpečili, že všetky práce pokračujú plne v súlade s predpokladaným plánom modernizácie.

„Ako sme deklarovali, budeme robiť pravidelné kontrolné dni každý týždeň, pretože modernizácia električkových tratí je mimoriadne významná a dôležitá pre celé naše mesto. Som rád, že v týchto úvodných dňoch pokračujú práce podľa plánu," zhodnotil primátor Richard Raši.

Vedenie mesta považuje za veľmi dôležité, že všetky práce sú realizované etapovite, podľa možností s čiastkovými uzáverami komunikácií i obmedzeniami dopravy, aby bol dopad stavby na Košičanov čo možno najmenší.

Hlavným cieľom modernizácie električkových tratí je dosiahnutie vyššej efektivity a bezpečnosti dopravy v meste, väčšieho komfortu pre cestujúcich, ale i motoristickú verejnosť. V neposlednom rade, najmä zníženie hluku, vibrácií, prašnosti a zvýšenie pozitívnych environmentálnych vplyvov na kritických úsekoch električkových tratí v meste.

Projekt je spolufinancovaný z Operačného programu integrovaná infraštruktúra, cena diela: 78 499 473,99 Eura bez DPH.

Video si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=AK1uWiPxrJ8&feature=youtu.be