Prejsť na obsah

Eurovia dnes začína s prácani na električkových tratiach

Nadobudnutím účinnosti Zmluvy o dielo a podpisom nenávratného finančného príspevku odštartovala ďalšia etapa modernizácie električkových tratí na stavbe „KE, modernizácia električkových tratí MET v meste Košice". Hlavným zhotoviteľom stavebných prác je spoločnosť EUROVIA SK. Investorom projektu je Mesto Košice. Projekt je spolufinancovaný z Operačného programu integrovaná infraštruktúra.

Líniová stavba mestskej električkovej dráhy pozostáva z ôsmich ucelených častí, ktoré sa budú z praktických dôvodov a s ohľadom na požiadavku realizácie modernizácie električkových uzlov za súčasnej obmedzenej prevádzky realizovať ako samostatné stavby:

UČS 08 Ul. Moldavská, úsek trate Krajský súd - kruhový objazd Moldavská (mimo)

UČS 09 Kruhová križovatka Moldavská

UČS 10 Ul. Trieda SNP, úsek trate križ. Bardejovská (mimo) - križ. Laborecká (mimo)

UČS 11 Ul. Trieda SNP, úsek trate križ. Laborecká – obratisko Amfiteáter (mimo)

UČS 12 Ul. Zimná, úsek trate od križ. TIP TOP – obratisko Botanická záhrada (mimo)

UČS 13 Obratisko Botanická záhrada

UČS 14 Ul. Komenského, úsek trate NMM (mimo) – obratisko Havlíčkova (mimo)

UČS 15 Križovatka VSS 

Prípravné práce na stavbe odštartujú v utorok 22. novembra 2016 na ucelených častiach 12 a 13 vytyčovaním sietí, demontážou trakčného vedenia, demontážou koľajového zvršku, následne sa v rámci prác budú realizovať ešte prekládky inžinierskych sietí, montáž kábelovodu. V priebehu nasledujúcich niekoľkých týždňov sa práce rozšíria aj na úsek ulice Komenského (UČS 14), kde sa začne výstavbou meniarne. V rámci harmonogramu, ktorý bude objednávateľovi podľa podmienok Zmluvy o dielo odovzdaný do 30 dní od nadobudnutia účinnosti Zmluvy o dielo a podpísania NFP, predpokladá zhotoviteľ, že práce, ktoré budú situované mimo zastavanú obytnú zónu, bude možné realizovať aj v nočných zmenách, aby boli účastníci cestnej premávky obmedzení v čo najmenšej možnej miere a zároveň, aby sa urýchlili práce na celom projekte. „Som veľmi rád, že môžeme nadviazať na ďalšiu etapu realizácie modernizácie električkových tratí. Tú prvú sme úspešne ukončili presne pred rokom. Aj z tohto dôvodu pevne verím, že sa nám podarí flexibilne reagovať na požiadavky investora a zrealizovať tak projekt v stanovenom termíne," uviedol Ing. Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu spoločnosti EUROVIA SK, a.s., ktorý bude celú rekonštrukciu zastrešovať. 

Počas nasledujúcich dvoch rokov budú zrealizované potrebné prekládky a úpravy zariadení a inžinierskych sietí kolidujúcich s navrhovaným technickým riešením vrátane rekonštrukcie a výstavby električkových a autobusových nástupíšť, výstavby informačných zariadení, kamerového systému a modernizácia cestnej svetelnej signalizácie a taktiež výstavba a rekonštrukcia meniarní.

Vybudovaním modernej električkovej trate sa zvýši komfort a plynulosť jazdy, a tým sa v konečnom dôsledku znížia negatívne účinky dopravy na okolité prostredie, ktoré budú eliminované aj ďalšími technickými opatreniami.

Stavba druhej etapy MET v číslach:

Dĺžka použitých koľajníc: 26,565 km

Dĺžka trolejového vedenia: 17 830 m

Počet osadených stĺpov trakčného vedenia: 614 ks

Množstvo použitého kameniva koľajového telesa: 40 503 t

Množstvo kameniva celkom: 135 972 t 

Antivibračné rohože: 62 590 m2

Úprava pláne pod koľajovým spodkom: 58 952m2

Asfaltobetónové vrstvy: 37 340 t

Základné informácie o stavbe

Názov stavby: KE, modernizácia električkových tratí MET v meste Košice

Stavebník: Magistrát mesta Košice

Dodávateľ: EUROVIA SK, a.s., závod Košice

Začiatok výstavby: predpoklad 11/2016

Ukončenie výstavby: august 2018

Počet stavebných objektov: 449

Cena diela bez DPH: 78 499 473,99 EUR bez DPH