Prejsť na obsah

FESTIVAL SAKRÁLNEHO UMENIA 2016

Mesiac november je už v Košiciach neodmysliteľne spojený s Festivalom sakrálneho umenia a ním i s oslavou sv. Alžbety, patrónky mesta a košickej gotickej katedrály. V priebehu dvoch týždňov aj v tomto roku ponúkne bohatú prehliadku hudby, slova, vokálneho a výtvarného umenia. 27. ročník bude prebiehať od 6. do 20. novembra.

Priaznivci festivalu sa môžu tešiť na otvárací koncert, na ktorom zaznie „Sakrálna hudba Latinskej Ameriky" v podaní Speváckeho zboru Harmonia Sliezskej univerzity, Cieszyn (PL) so sólistkou Beatriz Blanco pôvodom z Venezuely a domáceho sláčikového orchestra Musica Iuvenalis. Košickú premiéru na tomto podujatí bude mať Missa Criolla - najznámejšie dielo argentínskeho skladateľa a klaviristu Ariela Ramíreza.

V programe festivalu nechýba obľúbený „Ekumenický koncert", do ktorého sa zapoja spevácke zbory cirkví patriacich do košickej Ekumeny a hostia.

Na koncerte Štátnej filharmónie Košice, na ktorom participuje aj Košický spevácky zbor učiteľov, okrem iných diel zaznejú Mozartove Loretánske litánie a Salieriho Regiuem c mol.

Veríme, že mnohých poteší výstava „(Po)ohliadnutie" venovaná pamiatke, verejnosti viac-menej známeho fotografa Mariána Šangalu, pripravená v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach.
Priaznivci histórie sa môžu tešiť na ďalšiu zo série prednášok „Čriepky zo sakrálnej histórie Košíc", tentoraz na tému „O stratených pokladoch Dómu sv. Alžbety".

Obohatením bude popoludnie v synagóge a kultúrnom centre na Puškinovej ulici „Židovské Košice s Janou Teššerovou", spojené s prednáškou o židovských pamiatkach, holokauste a prehliadkou Galérie Ľudovíta Felda.

Tanečné divadlo ATak príde tohto roku na festival do Košíc s predstavením „Galéria", na ktorom rozohrajú „večnú hru" dve postavy Svetlo a
Tma.

Všetkých priaznivcov kapely Kapucíni pozývame na koncerte „Chutí mi život", na ktorom si budú môcť vypočuť ich novšie, ale aj známe skladby.

Peknou bodkou festivalu bude záverečný koncert „Te Deum laudamus", ktorý prinesie barokovú hudbu v podaní súboru Musica Florea (CZ) a katedrálneho speváckeho Zboru sv. Cecílie pri Dóme sv. Alžbety.
Budeme radi, ak aj tento rok náš košický festival vytvorí priestor na šírenie vzájomného dialógu a porozumenia.

Podrobný program festivalu je v prílohe.