Prejsť na obsah

Uvidíte najvzácnejšie listiny a dokumenty

Mesto Košice Vás pozýva do svojho archívu

Archív mesta Košice pozýva všetkých Košičanov a návštevníkov mesta na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční 19.10.2016 od 9,00 do 16,00 hod. Návštevníci archívu si budú môcť v tento deň pozrieť najvzácnejšie a najvýznamnejšie listiny a dokumenty, ktoré nie sú bežne prístupné verejnosti a mnoho iných zaujímavostí. O deň skôr, 18.10.2016 o 11. hodine, bude v Archíve mesta Košice otvorená unikátna výstava s výstižným názvom „Venované Európskemu mestu športu", ktorá potrvá do 30.11.2016. 

Výstava mapuje históriu košického športu od zriadenia najstarších košických športových spolkov a klubov prostredníctvom archívnych dokumentov. „Súčasťou budú aj sprievodné texty o najdôležitejších udalostiach i osobnostiach športového diania v Košiciach. Výstavné panely a dokumenty sa zvlášť venujú košickému maratónu, hokeju a futbalu," priblížila vedúca archívu Maria Hajduová. Okrem archiválií, plagátov, fotografii a kníh z fondov Archívu mesta Košice budú vystavené i cenné športové predmety zo súkromných zbierok.

Košice sú mesto s nesmierne bohatou históriou, s ktorou sa máme možnosť bližšie zoznámiť práve v Archíve mesta Košice. Veľmi ma teší prepojenie histórie mesta s úspechmi súčasnosti, medzi ktoré nesporne patrí aj titul Euróskeho mesta športu, ktorým sa Košice tento rok pýšia," skonštatoval primátor Richard Raši.