Prejsť na obsah

Prof. Maršálek: „Sinice v jazere sú na ústupe, mesto i mestská časť zvolili dobrú cestu“

Hladinu košického jazera v mestskej časti Košice – Nad jazerom opäť brázdi špeciálne plavidlo. Odborníci z neho kvôli eliminácii siníc už druhý rok po sebe aplikujú do vody ekologické, pre zdravie ľudí neškodné látky. Pracovný tím vedie autor tejto unikátnej metódy (ako vôbec prvé mesto na Slovensku ju vyskúšali práve Košice), svetovo uznávaný vedec, Prof. Ing. Blahoslav Maršálek, PhD., z Českej republiky. 

Podľa jeho slov, vedenie mesta a mestskej časti si zvolili dobrú cestu, nebezpečné a predtým veľmi premnožené sinice sú na ústupe. Dokazujú to merania, ktoré robia vedci vždy s určitým časovým odstupom od aplikácie účinných látok do vody.

„Odobrali sme kontrolné vzorky z ôsmich lokalít jazera sme namerali iba osem, maximálne desaťtisíc buniek cyanobaktérií v jednom mililitri vody," uviedol včera (19.7. 2016) prof. Maršálek.

Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 308/2012 Z.z. o požiadavkách na kvalitu vody, kontrolu kvality vody a o požiadavkách na prevádzku, vybavenie prevádzkových plôch, priestorov a zariadení na prírodnom a na umelom kúpalisku, stanovuje ako medznú hodnotu cyanobaktérií - 100-tisíc buniek na mililiter vody.

Naposledy bola vodná plocha jazera revitalitovaná pred takmer 20-timi rokmi, hlavným dôvodom znečistenia vody bol rozrastajúci sa fytoplanktón s prevahou siníc.

Do roku 2014 bola situácia vody v jazere zlá, Košičania sa sťažovali, že je špinavá a zapácha. Hygienici nakoniec kvôli premnoženým siniciam zakázali kúpanie v jazere. V marci 2015 urobili odborníci analýzy, ktoré odhalili desiatky miliónov buniek cyanobaktérií v každom jednom mililitri sedimentov Jazera. Išlo o akúsi „zásobáreň" siníc na asi osemdesiat až sto rokov dopredu. Zároveň, keďže nebolo jazero dlhé roky ošetrované, sa v jazerných usadeninách nachádzalo aj obrovské množstvo živín pre sinice.

Preto Mesto Košice vyčlenilo minulý rok v programovom rozpočte na riešenie nekvality vody v jazere cca 83-tisíc, na tento rok je to 95-tisíc Eur, už po prvom použití metódy prof. Maršálka bola voda v jazere nielen čistejšia, ale aj vizuálne priezračnejšia.

„Keby sme nezačali aplikovať našu metódu a všetko, čo tu robíme teraz zastavili, sinice by mali zásobu týchto živín na minimálne päťdesiat až šesťdesiat rokov dopredu. Vedenie mesta a mestskej časti sa ale našťastie rozhodli, že jazero zrevitalizujú. Vybrali si metódu neinvazívnu, ekologickú, metódu dlhodobého vyhladovania siníc. Nechceme ich pozabíjať, lebo tiež majú svoje miesto v ekosystéme. Chceme však zredukovať ich počet do takej miery, aby už neboli zdraviu škodlivé. Nami používané látky síce účinkujú pomalšie, žiadané výsledky, ktoré chceme dosiahnuť v jazere teda neprídu ihneď, avšak potom sú pozitívne výsledky dlhodobejšie. Keby sme teraz revitalizáciu jazera prerušili, bolo by to asi také, ako keď začnete stavať dom, neurobíte strechu, fasádu, a myslíte si, že tam budete bývať. Nebudete. Práca sa má urobiť, alebo sa do nej vôbec nepúšťať. Môžeme povedať, na základe poznatkov z mnohých iných lokalít, že keď sa takáto práca dokončí, pozitívne výsledky sú očividné a aj dokázateľné. Vyhraté ešte nemáme, sinice sú totiž veľmi odolné a šikovné organizmy. Dokážu si napríklad vypestovať odolnosť na jedovaté látky, ale proti vyhladovaniu nemajú šancu," zdôraznil profesor.

Hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach, odobrali (12. 7. 2016) vzorky vody zo štyroch lokalít jazera. Namerali v nich od 22 000 (pláž) do 58 000 (medzi ostrovom a polostrovom) buniek/ml vody. Následne, aj keď podľa nich nebola prekročená limitná hodnota siníc stanovená platnou legislatívou, odporučili pre citlivú časť populácie nekúpať sa vo vode, ktorej laboratórna hodnota cyanobaktérií je v rozmedzí 20 000 až 100 000 buniek/ml pre deti, alergikov, a osoby s oslabeným imunitným systémom. 

 V tomto prípade asi niekde došlo k nejakej nezrovnalosti. Stať sa to môže, ale určite je potrebné merania opakovať. Aby som mal nepriestrelnú istotu, že nevydám poplašnú správu. Hygienikom to však nezazlievam, lebo ochrana zdravia ľudí je ich prvotná úloha, a robia všetko čo sa len dá, v záujme verejnosti," dodal prof. Maršálek.

„Pred dvomi rokmi sme sľúbili Košičanom, že urobíme všetko preto, aby sme opäť prinavrátili „život" do tejto Košičanmi mimoriadne obľúbenej rekreačnej lokality," uviedol primátor mesta Košice Richard Raši. „Ozývali sa vtedy viacerí skeptici, tvrdili že sa nám to nemôže podariť, nakoľko voda v jazere bola dlhé roky, ba desaťročia znečisťovaná, a neošetrovaná. O to väčšiu mám teraz radosť z výsledkov meraní odborníkov, ktoré potvrdzujú, že sme sa rozhodli správne, a nemalé finančné prostriedky doposiaľ investované do revitalizácie jazera boli vynaložené zmysluplne. O tom, že proces revitalizácie jazera je naštartovaný dobre, dokazujú nielen veľmi pozitívne výsledky analýz vody, ale aj úbytok živín pre sinice v jazere. Navyše, po dlhom čase sa v ňom objavili pôvodné vodné rastliny. Tie postupne zaberú „životný priestor" siniciam, vytlačia ich, a neskôr budú „riadiť" kvalitu vody v jazere." 

Košickí hygienici v utorok (19.7. 2016) opäť odobrali z jazera vzorky vody zo štyroch lokalít (pláž, medzi ostrovom a polostrovom, KVL Trixen, pri reštaurácii „U taťka“), na základe nameraných hodnôt skonštatovali: „vzhľadom na skutočnosť, že tohto týždňa odobraté vzorky vôd na laboratórne vyšetrenie preukázali, že počet buniek cyanobaktérií na 1 ml vody klesol a pohybuje sa na dolnej hranici odporúčanej koncentrácie, a teda hlboko pod stanovenou medznou hodnotou, považujeme vodu v prírodnom kúpalisku „Plážové kúpalisko Jazero“, za vhodnú na kúpanie bez obmedzení.“ 

 Prof. Ing. Blahoslav Maršálek, PhD., pôsobí na Masarykovej univerzite v Brne (ČR), je nositeľom ocenenia Česká hlava za aeračnú a destratifikačnú technológiu obmedzenia rozvoja siníc, a spoluautor odstránenia fosforu z priehrad. Pôsobí aj v Neziskovej organizácii Združenie Flos Aquae, a Botanickom ústave Akadémie vied Českej republiky v Brne. Na plnenie úlohy v Košiciach bol odporučený Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach, a tiež na základe informácií, získaných Magistrátom mesta Košice.