Prejsť na obsah

Viceprimátor M. Petruško: Chceme zmodernizovať aj trate na Alejovej, Južnej triede, Nad jazerom

Po posledných zmodernizovaných úsekoch košických električkových tratí začali premávať električky v piatok (5. 10. 2018) v skorých ranných hodinách. Išlo o úseky od križovatky Štúrova – Kuzmányho – Žižkova, Moldavská cesta, okružná križovatka „Moldavská" a časť Triedy SNP. V súvislosti so spustením električiek sa v areáli Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) uskutočnila malá slávnosť.

Za investora stavby (Mesto Košice) bol prítomný viceprimátor mesta Martin Petruško, za zhotoviteľa diela (Eurovia SK) Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu Eurovie, Richard Majza, generálny riaditeľ Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) za správcu a prevádzkovateľa električkových, zástupcovia košickej novinárskej obce, a ďalší hostia.

Martin Petruško, viceprimátor mesta Košice:

„Pred mesiacom sme odovzdali cestné komunikácie v úseku od Moldavskej až po Štúrovu pre motoristov, od dnes nám tam po posledných zmodernizovaných úsekoch električkových tratí jazdia už aj električky, z čoho mám veľkú radosť. Od roku 2012 doteraz sa mestu podarilo preinvestovať do modernizácie košickej mestskej hromadnej dopravy okolo 250 miliónov Eur, je to najväčšia investícia v meste za posledných 30 rokov. Bolo to nutné, lebo ako všetci dobre vieme, naše električkové trate, zastávky, koľajnice a celá infraštruktúra boli enormne zastaralé. Som rád že sme mohli na modernizáciu využiť finančné prostriedky Európskej únie, a minimálne tak zaťažiť rozpočet nášho mesta. V rámci eurofondov boli zrekonštruované nielen električkové trate, ale nakúpili sme z týchto peňazí aj 46 nových električiek, sme lídrom na Slovensku v počte elektrobusov, čoskoro predstavíme Košičanom ďalšie nové a moderné autobusy. Teší ma, že sme v Košiciach naštartovali novú etapu fungovania mestskej hromadnej dopravy, ktorá má byť predovšetkým moderná, kvalitná a ekologická. Verím tomu, že v tom čo sme spolu s Košičanmi úspešne začali, budeme pokračovať i naďalej. Mesto už teraz pripravuje projektovo ďalšiu etapu modernizácie električkových tratí, pôjde o úseky Alejová, sídlisko Nad jazerom, respektíve časť Južnej triedy, kde to ľudia naozaj veľmi potrebujú."

Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu Eurovia:

„Som neskutočne rád, že dnešným dňom pustil dopravný podnik električky po posledných zrekonštruovaných tratiach. Na celú zmodernizovanú košickú električkovú trať môžu byť Košičania právom hrdí, lebo trať má všetky moderné prvky, napríklad aj čo sa týka bezpečnosti cestujúcich, prípadne zníženia hlučnosti. Pevne verím že Košičania, ale aj ostatní občania, ktorí budú používať tieto zmodernizované trate, ocenia výhody aké poskytuje najlepšia ekologická doprava aká vôbec existuje. Rád by som sa poďakoval každému kto prišiel so stavbou akokoľvek do styku, či už investorovi stavby, ľuďom, ktorí pracovali na stavbe, projektantovi, ale i mnohým ďalším. Robili sme priamo v meste, a tieto práce patria pre stavbárov k tým najťažším."

Richard Majza, generálny riaditeľ DPMK:

„Taktiež som veľmi rád že po rekonštrukciách sa doprava v Košiciach vracia do svojho pôvodného režimu. Je to veľmi dobrá správa nielen pre cestujúcich, ktorým prinesú zmodernizované trate vyšší komfort cestovania a bezpečnosti, ale aj pre všetkých ostatných Košičanov, keďže dôjde k zníženiu hluku, vibrácií, a tiež prašnosti pozdĺž zmodernizovaných tratí. Odovzdaním posledného úseku sa zavŕšila historicky najvyššia etapa investície do verejnej dopravy v meste Košice, o ktorej zatraktívnenie sa košický dopravný podnik, usiluje každý deň. V tejto každodennej snahe zlepšovať kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcu verejnosť budeme pokračovať naďalej."

Video si môžete pozrieť tu: https://youtu.be/RqSZ6eljfE0