Prejsť na obsah

V sobotu čiastočne uzavrú križovatku Žižkova–Štúrova–Kuzmányho, obmedzenia budú minimálne

Eurovia SK, ktorá modernizuje košické električkové trate chcela pôvodne uzavrieť križovatku úplne, Mesto Košice ako investor s tým však nesúhlasilo. Viceprimátor mesta Martin Petruško, ktorý bol na dnešnom ( 17. 5. 2018) kontrolnom dni spolu s riaditeľom magistrátu Pavlom Lazúrom, požiadal zhotoviteľa diela už minulý týždeň o prehodnotenie možností a nájdenie iného riešenia, zhotoviteľ diela to akceptoval. Práce na nových inžinierskych sieťach v uvedenom úseku mali byť najprv rozdelené do troch etáp, nakoniec budú etapy iba dve.

Prvá začne v sobotu (19. 5. 2018) ráno čiastočnou uzáverou križovatky Žižkova – Štúrova – Kuzmányho, trvať by mala maximálne tri týždne, dopravné obmedzenia pre motoristickú verejnosť však budú v rámci možností iba minimálne.

„Križovatka ostane pre osobné motorové vozidlá aj prostriedky mestskej hromadnej dopravy prejazdná, bude tam len jedno, a podľa môjho názoru v danej situácii len minimálne dopravné obmedzenie, ktorému sa z dôvodu charakteru prác v križovatke nijako nedalo vyhnúť. Motoristi jazdiaci zo smeru od Steel arény do centra mesta nebudú môcť odbočiť vpravo do Žižkovej ulice," uviedol riaditeľ košického závodu Eurovie SK, Štefan Bálint.

Podľa dopravného inžiniera Pavla Titla, vjazd do križovatky zo Žižkovej ulice bude v jednom jazdnom pruhu, z dôvodu prác na stredovom ostrovčeku tu bude vytvorený na komunikácii náhradný koridor pre peších. Cestná svetelná signalizácia bude vypnutá.

M. Petruško požiadal zhotoviteľa diela aby našiel iné riešenie ohľadom uzávery križovatky najmä preto, aby boli dopravné obmedzenia pre vodičov ale i chodcov na tomto jednom z najvyťaženejších mestských dopravných uzlov čo najmenšie.

„Pre mesto bolo celkové uzavretie križovatky absolútne neprijateľné, lebo by to mohlo veľmi skomplikovať dopravu v celých Košiciach. Som preto rád, že Eurovia, dopravný inžinier Pavel Titl, dopravná polícia a ďalší zainteresovaní našli vhodné riešenie problému, chcem sa im za to poďakovať. Košickú motoristickú verejnosť, ako aj ďalších účastníkov cestnej premávky chcem poprosiť, aby boli na križovatke i v jej okolí viac pozorní, opatrní, a voči sebe navzájom a chodcom tolerantní a ohľaduplní, za čo sa im chcem takisto všetkým vopred veľmi pekne poďakovať," zdôraznil viceprimátor.

Zmena organizácie dopravy v súvislosti s čiastočnou uzáverou križovatky Žižkova – Štúrova – Kuzmányho bude riadne vyznačená dočasným dopravným značením, ktoré odsúhlasil Krajský dopravný inšpektorát KR PZ v Košiciach.

Práce napredujú dobre, lavičky na Triede SNP budú o pár dní, vandali opäť rozbili sklenené výplne

Š. Bálint informoval M. Petruška a P. Lazúra, že práce v rozpracovaných úsekoch stavby, vrátane okružnej križovatky „Moldavská", respektíve v úsekoch od tejto križovatky po križovatku Žižkova – Štúrova – Kuzmányho pokračujú zatiaľ veľmi dobre, a termín (august 2018) dokončenia stavby ohrozený nie je. Práce by tam chceli stavbári časovo zvládnuť tak, aby približne v polovici budúceho mesiaca už mohli nasadiť na modernizovanú električkovú trať podbíjačku koľajníc. Viceprimátor sa opätovne opýtal aj na to, kedy budú konečne na Triede SNP pri „novej" nemocnici a kine Družba osadené lavičky v prístreškoch pre cestujúcich. Keďže na podnety Košičanov, ktorí poukazovali na tento nedostatok a sťažovali sa na chýbajúce lavičky aj priamo M. Petruškovi zareagovala Eurovia veľmi pružne a ústretovo, lavičky by mali byť namontované v prístreškoch najneskôr v pondelok, 21. 5. 2018.

Žiaľ, v Košiciach znovu zaúradovali vandali, na viacerých miestach, vrátane už zmodernizovanej a dokončenej križovatky VSS, porozbíjali sklenené výplne nových bezpečnostných ochranných zábradlí. Nie je to po prvý raz. V decembri minulého roka, iba niekoľko hodín pred kolaudáciou zmodernizovanej električkovej trate na Komenského ulici, zničili takto neuveriteľných, celkovo až 17 výplní. Pretože sú vyrobené zo špeciálneho skla, ktoré musí vydržať viac ako obyčajné, bežne používané, škody vtedy vyčíslil Dopravný podnik mesta Košice na takmer 3 500 Eur. 

„Chceme apelovať na všetkých Košičanov a poprosiť ich, aby v prípade ak niekde zbadajú niekoho rozbíjať tieto sklenené výplne, nahlásili to mestskej, prípadne štátnej polícii. Títo vandali si neuvedomujú, alebo si to možno ani nechcú uvedomiť, že týmto neškodia iba zhotoviteľovi diela, ale všetkým Košičanom, lebo ničia majetok nás všetkých, majetok, ktorí patrí mestu Košice," zdôraznil M. Petruško.