Prejsť na obsah

Po Tr. SNP prešla dnes skúšobne prvá električka, v piatok uzavrú ľavý odbočovací pruh pri Steel aréne

Viceprimátor mesta Martin Petruško a riaditeľ košického magistrátu Pavol Lazúr dnes (22. 2. 2018) opäť preverili postup prác na modernizácii električkových tratí. Zhotoviteľ diela - Eurovia SK informoval že napredujú podľa harmonogramu, ale aj o dvoch krátkodobých uzáverách komunikácií.

Podľa Štefana Bálinta, riaditeľa košického závodu Eurovie, chcú na nevyhnutné práce v daných úsekoch využiť predovšetkým jarné školské prázdniny, ktoré začínajú v pondelok (26. 2. 2018) preto, aby v rámci možností čo najmenej obmedzili dopravu v meste. Tá je totiž počas prázdnin zvyčajne menej prehustená ako v pracovných dňoch, respektíve v dňoch školského vyučovania.

Ako prvý však uzavrú už v piatok (23. 2. 2018) po rannej dopravnej špičke ľavý odbočovací jazdný pruh pri Steel aréne v smere ku križovatke s Kuzmányho ulicou. Motoristi tak nebudú môcť odbočiť na križovatke zo Štúrovej do Kuzmányho ulice vľavo. Uzávera z dôvodu výkopových prác kvôli kanalizácii by ale mala trvať len niekoľko dní.

„Takéto nevyhnutné práce musíme urobiť aj v čiastočne uzavretom úseku Štúrovej ulice, od Toryskej ku križovatke Idanská – Dunajská – Moldavská cesta. V pondelok (26. 2. 2018) takisto po rannej dopravnej špičke preto celkom uzavrieme protismerný jazdný pruh od Moldavskej cesty smerom k Steel aréne, ktorý bude ale až do spomínanej uzávery stále prejazdný. Návrh, s ktorým prišiel investor stavby, teda mesto Košice, nám veľmi pomôže. Samozrejme, jazdný pruh po asi dvoch či troch dňoch opäť otvoríme pre motoristov. Avšak, ako sme už niekoľkokrát informovali, po sprejazdnení celej Triedy SNP pre dopravu v plnom profile, uzavrieme spomínaný protismerný jazdný pruh úplne, a to až do ukončenia modernizácie celej tejto ucelenej časti stavby," uviedol Š. Bálint.

Viceprimátor sa opýtal Š. Bálinta aj na to, ako pokročila Eurovia s asfaltovaním jednotlivých častí triedy SNP.

„Počasie je z tohto pohľadu pre nás doslova hraničné, ale zatiaľ živicujeme. Akonáhle by sa ale počasie zhoršilo, čo podľa predpovedí meteorológov reálne hrozí už od soboty, v nedeľu a možno aj celý budúci týždeň nebude možné v tejto práci pokračovať. My sme ale na asfaltovanie pripravení, závisí to všetko naozaj iba od počasia. Momentálne dláždime nástupištia pre cestujúcich, chceli by sme stihnúť ešte zaživicovať priechody pre chodcov. Spravený a otvorený je prejazd križovatky Ružínska - Trieda SNP – Laborecká, robíme zastávky MHD pri „novej" nemocnici," dodal Š. Bálint.

Dnes popoludní absolvovala prvé skúšobné jazdy po celej zmodernizovanej trati na Triede SNP električka, Dopravný podnik mesta Košice už odskúšal aj funkčnosť nového trakčného vedenia. V oboch prípadoch skúšky dopadli veľmi dobre, bez akýchkoľvek problémov.