Prejsť na obsah

Komenského ulicu chce Eurovia stavebne ukončiť tak, aby tam maratónci nemali žiadne problémy

Po dobrej správe o spustení električkovej dopravy cez zmodernizovanú križovatku VSS a ulicu Boženy Němcovej ešte pred začiatkom školského roka, čiže v sobotu (2. 9. 2017) ráno, odzneli ďalšie dobré správy aj počas dnešného (31. 8. 2017) kontrolného dňa na stavbe modernizácie košických električkových tratí (MET). Ide o Komenského ulicu, a križovatku Toryská–Trieda SNP.

Zhotoviteľ diela – Eurovia SK informoval zástupcov investora (mesto Košice), že Komenského ulicu budú mať ešte pred prvou októbrovou nedeľou stavebne ukončenú tak, aby tam bežci – účastníci košického Medzinárodného maratónu Mieru, nemali žiadne problémy.

„Maratónsku trať, ktorá vedie aj po Komenského ulici, budú vyznačovať asi týždeň pred samotným pretekom," uviedol Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu zhotoviteľa diela. „Preto by sme chceli mať do konca budúceho týždňa komunikácie od Strojárenskej po Letnú, a takisto od Havlíčkovej po Watsonovu kompletne urobené po stavebnej stránke, vrátane obrubníkov. Pokračujeme s prácami ďalej, trinásteho príde podbíjačka na koľajnice, po ich podbití sa už pustíme do povrchových úprav. Pre nás je momentálne najväčšou prioritou, aby na Komenského ulici nemali maratónci žiadne problémy."

Stavbári sú v kontakte s organizátormi maratónu mieru, snažia sa im v čo najväčšej možnej miere vychádzať v ústrety, a tiež akceptovať v súvislosti s maratónom všetky ich požiadavky.

Samozrejme, tak ako aj pri všetkých ostatných ucelených častiach stavby MET naďalej platí, že keď Eurovia ukončí stavebne ten – ktorý modernizovaný úsek, neznamená to, že odtiaľ musí ihneď odísť preč a opustiť stavenisko. Po ukončení stavebných prác, nasledujú ešte práce dokončovacie, čiže terénne úpravy, revitalizácia zelene, osadzovanie bezpečnostných prvkov, vrátane vodiacich či navigačných pásov pre nevidiacich, alebo inak zdravotne znevýhodnených občanov. Nehovoriac o nástupných ostrovčekoch a zastávkach pre cestujúcu verejnosť, respektíve, zákonom predpísaných dopravných značení pre peších i motoristov.

„Takže aj na Komenského ulici, musíme po maratóne robiť nástupné ostrovčeky, dlažby, bezbariérové priechody a podobne. Plánujeme robiť nielen tieto, ale aj ďalšie potrebné veci na tejto stavbe, napríklad aj trakčné vedenia, ešte počas celého októbra. Nie je ale vylúčené, že po maratóne, ako náhle to bude možné, a aj napriek tomu, že tu ešte budeme pracovať, začneme púšťať v jednotlivých dokončených úsekoch dopravu," zdôraznil Š. Bálint.

Podľa jeho slov, Eurovia intenzívne pracuje aj na ukončení modernizácie dôležitej mestskej križovatky - Toryskej ulice s Triedou SNP, aby ju mohli čo najskôr dať do užívania pre motoristov i chodcov. Koľajnice sú už zabetónované, na budúci týždeň chcú stavbári začať s povrchovými úpravami križovatky živicou. Otvorenie križovatky je momentálne podmienené predovšetkým namontovaním svetelnej signalizácie, a jej uvedením do prevádzky.