Prejsť na obsah

Vrcholí prvá etapa kosenia

Prvé kosenie verejných priestranstiev, o ktoré sa stará Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach vrcholí v týchto dňoch. Ako zdôraznil riaditeľ organizácie Róbert Trtík, SMsZ zabezpečuje údržbu trávnatých plôch v siedmych mestských častiach (Staré Mesto, Západ, Juh, Dargovských hrdinov, Nad jazerom, Ťahanovce, Sever) o rozlohe vyše 426 hektárov.

„Naši pracovníci, ale aj externí dodávatelia pokosili v priemere už viac ako 90 percent plôch. Chápem, že niekedy môže vzniknúť dojem, že s kosením meškáme, z kapacitných dôvodov pochopiteľne nemôžeme byť všade naraz," povedal. Trtík tiež zdôraznil, že v tomto roku sú naplánované štyri kosby, podľa potreby aj viac. „V týchto dňoch vidno, ako veľmi je naša starostlivosť o zeleň v meste závislá na poveternostných podmienkach. Teplé a vlhké počasie spôsobuje, že tráva rastie oveľa rýchlejšie, na druhej strane, nemôžeme zabezpečiť kosenie vtedy, keď prší," doplnil.

S kosením sa začalo v poslednom aprílovom týždni, keď to dovolili poveternostné podmienky. Jedna kosba stojí SMsZ takmer 170.000 eur. SMsZ zabezpečuje kosenie vlastnými kapacitami, ale j so zmluvnými dodávateľmi, ktorí boli vybraní na základe verejného obstarávania.
„Manažovanie kosenia sa vykonáva na dennej báze. V prípade potreby vieme posilniť niektoré úseky, prípadne korigovať nasadenie našich pracovníkov, či zmluvných dodávateľov," uviedla prevádzkovo-technická námestníčka SMsZ Marta Popríková. Spresnila, že v mestskej časti (MČ) Nad jazerom už bolo pokosených viac ako 90% plôch, podobne je to aj v MČ Západ, v Starom Meste 99%, v niektorých iných MČ len takmer 70%.

„Prvé kosenie by sme mali ukončiť najneskôr do konca mája. Zároveň sa uskutočňuje výsadba letničkových záhonov pre letný efekt," uzavrela.

Zdroj: Správa mestskej zelene