Prejsť na obsah

Košičania majú za sebou veľkolepé oslavy

23. ročník osláv Dňa mesta Košice je úspešne za nami. Hoci nás občas prekvapil dážď, nič to nezmenilo na tom, že uplynulé dni boli plné kultúrnych, spoločenských a športových aktivít, ktoré prilákali do ulíc tisícky Košičanov. Z bohatej programovej ponuky si mohol vybrať každý a užiť si tak výnimočnú atmosféru nášho krásneho mesta.

Od 28. apríla do 8. mája sa uskutočnilo 30 hlavných a 55 sprievodných podujatí, v ktorých vystúpilo viac ako 1500 účinkujúcich. Dramaturgickým zámerom pri tvorbe všetkých podujatí, bola snaha osloviť ich obsahom celé rodiny. Organizátori vychádzali z popularity, obľúbenosti a požiadaviek Košičanov všetkých vekových kategórií. Nechýbali ani sprievodné programy jednotlivých mestských častí, centier voľného času, organizácií i inštitúcií, ktoré tvorili približne polovicu všetkých akcií osláv Dňa mesta Košice. Nemalou mierou prispeli deti, žiaci základných škôl, profesionálni umelci i aktívni seniori.

Pre Košičanov aj návštevníkov nášho mesta boli pripravené nové, ale aj obohatené tradičné podujatia. Premiéru mali nové ohňové a ohňostrojové show počas Košických Benátok a Galakoncertu. Ten bol síce kvôli počasiu preložený do Spoločenského pavilónu, čo ale neubralo na jeho atraktivite. Zaujímavou novinkou bol Košický Beh čašníkov – Carpano Cup 2017 z dielne nového spoluorganizátora (Carpano Košice) a nášho partnera VISIT Košice. Podujatie prineslo na Hlavnú ulicu atmosféru z mimoriadne obľúbeného filmu Vrchní prchni.  Víťazným tímom populárneho Košického gulášu sa tento rok na základe výberu poroty stal Dopravný podnik mesta Košice. Košický guláš mal  aj „programovú konkurenciu" v podobe podujatia Ulička remesiel deťom. Deti zblízka zažili prezentáciou práce bylinkárky, umeleckého stolárskeho remeselného domu, kováča, brašnára i hrnčiara.

Na oslavách nechýbali Košické rytierske slávnosti v Mestskom parku, Stavanie mája na Hlavnej ulici, Otvorenie sezóny detskej železničky a letnej sezóny v ZOO, či Majáles na Alpinke. Samozrejmosťou bola Bozkávačka pod čerešňou, Remeselné trhy, tradičný športový VSE CITY RUN, ale aj nové športovo-spoločenské podujatie s názvom ČOKOLÁDOVÁ TRETRA. Milovníkov hudby potešíla Kaviareň Slávia Petra Stašáka, aj súťaž mladých kapiel ROKOKO. Prehliadka a výstava historických vozidiel Cassovia Retro, zaplnila Hlavnú ulicu celými rodinami.Deti si zasúťažili v prednese rozprávok na 13. ročníku krajského matičného festivalu, ale aj v súťaži Ľudovej piesne košickej mládeže. 

Aj tento rok sa uskutočnila Primátorská kvapka krvi, ktorou každý rok pomáhame tým, ktorí túto najvzácnejšiu tekutinu potrebujú. Okrem primátora a viceprimátorky sa jej zúčastnili aj desiatky zamestnancov košického magistrátu 

Košice navštívil aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, europoslankyňa Monika Smolková a europoslanec Ivanom Štefanec, aby na akademickej pôde, ale aj na Hlavnej ulici spolu s vedením mesta a s tisíckami ľudí oslávili KOŠICKÝ DEŇ EURÓPY 2017. Súčasťou osláv  zároveň  bol aj neodmysliteľný Slávnostný ceremoniál mesta Košice spojený s odovzdávaním Cien mesta a Cien primátora mesta.