Prejsť na obsah

Mestský grant v celkovej výške 250 000 eur získalo 40 projektov

O finančné príspevky z mestskej grantovej výzvy na podporu kultúry, vytvorenej pred troma rokmi v Košiciach ako v prvom meste na Slovensku, sa v tomto roku uchádzalo 91 žiadateľov. Do Programu na podporu projektov pre individuálnych žiadateľov a neformálne skupiny sa prihlásilo 22 uchádzačov. Hodnotiaca komisia na základe odborného posúdenia žiadostí vybrala 7 projektov, podporených sumou 18 500 eur. Do Programu na podporu projektov pre organizácie sa prihlásilo 59 subjektov, úspešných bolo 30 projektov s celkovou dotáciou 146 500 eur. O podporu z trojročných grantov sa uchádzalo 10 žiadateľov, traja dostali granty vo výške 85 000 eur.

Košice sú jedným z mála bývalých európskych hlavných miest kultúry, ktoré pokračujú aj prostredníctvom vlastného grantového systému v podpore projektov, prispievajúcich k udržateľnosti úspešne naštartovaných procesov z roku 2013. V tomto roku bolo vyčlenených na tento účel 250 000 eur, čiže o 50 000 eur viac ako po minulé roky.

Cieľom grantovej výzvy je udržať a ďalej rozvíjať potenciál kultúrnych a kreatívnych odvetví v Košiciach. Finančné prostriedky pomôžu pri realizácií projektov, kultúrnych podujatí, v rozvoji a tvorbe partnerstiev kultúrnych organizácií, ako aj pri prezentácii tvorby a spolupráce žiadateľov. Zavedením trojročného grantu podporujeme strednodobé projekty nezávislých kultúrnych organizácií a organizácií, pôsobiacich v kreatívnom priemysle. Podmienkou získania trojročných grantov bolo zapojenie ďalších organizácií, subjektov a jednotlivcov z Košíc i zo zahraničia a dosiahnutie synergického efektu grantu vzájomnou spoluprácou a vytvorením lokálnych partnerských sietí," hovorí primátor mesta Košice Richard Raši.

Rozhodnutie o poskytnutí, resp. neposkytnutí dotácií, bude žiadateľom písomne oznámené. Úspešní žiadatelia budú zverejnení aj na internetových stránkach www.kosice.sk a www.k13.sk

Zoznam úspešných žiadateľov a podporených projektov a podujatí s uvedením výšky finančnej podpory nájdete v prílohe nižšie.