Prejsť na obsah

Pozývame vás na OSLAVY DŇA MESTA KOŠICE 2017

Mesto Košice srdečne pozýva všetkých Košičanov i návštevníkov mesta na 23. ročník osláv Dňa mesta Košice. Metropola východu sa od 28. apríla do 8. mája premení na mesto tanca, hudby, športu, farieb, dobrého jedla, ale i vzdelávania a charity. V týchto slávnostných dňoch opäť spoločne vytvoríme výnimočnú atmosféru, ktorú je možné zažiť iba v našich krásnych Košiciach.

Rodiny s deťmi, mladí i starší sa v tohoročnom mimoriadne bohatom programe môžu tešiť na tradičné, ale aj celkom nové podujatia plné prekvapení. Pripravených je 30 hlavných a 55 sprievodných podujatí, v ktorých vystúpi viac ako 1500 účinkujúcich. Nemalou mierou prispejú deti, žiaci základných škôl, profesionálni umelci i aktívni seniori.

Aby Košičania mali presné informácie o všetkých podujatiach v rámci osláv, vydalo mesto programový kultúrny informátor. Na základe jeho popularity sme oproti minulému roku navýšili jeho počet o 5 000 kusov (celkovo 55 000 ks) Po vzore Košických Rozprávkových Vianoc, bude tento programový bulletin distribuovaný do poštových schránok a to už týždeň pred samotnými oslavami.

Pre Košičanov aj návštevníkov nášho mesta sú pripravené nové, ale aj obohatené tradičné podujatia. Premiéru budú mať nové ohňové a ohňostrojové show počas Košických Benátok a Galakoncertu. Zaujímavosťou je, že viac ako polovica programov bude interaktívnych a diváci sa do nich budú môcť priamo zapojiť.

O Košické Benátky je každý rok veľký záujem. V rámci nich sa košické jazero zaplní jedinečnými plavidlami. Ešte pred večernou plavbou je pripravené podujatie Jazero žije!, čo je veľká interaktívna dielňa plná hier, súťaží, prezentácií a bohatého programu.

Pri Galakoncerte mesta Košice ostaneme verní osvedčenému priestoru schodiska pred budovou magistrátu. Aj tentoraz bude koncert obohatený o ohňostroj, pôjde však o premiérovú kombináciu efektov, ktoré u nás ešte prezentované neboli, ale aj množstvo „prekvapení" od svetelných efektov, cez video stenu, až po účinkujúcich. Tešiť sa môžeme na Davida Kollera, Simu Martusovú, Linu Mayer, orchester Klasik Band a ďalších.

Košický guláš bude mať v tomto roku „programovú konkurenciu" v podobe podujatia Ulička remesiel deťom. Pôjde o rodinný program, v ktorom známa ulička ožije prezentáciou a otvorenými dielňami bylinkárky, umeleckého stolárskeho remeselného domu, kováča, brašnára i hrnčiara. Spolu s nimi v spolupráci s Východoslovenským múzeom Košice pootvoríme aj známe – neznáme priestory Dvoru remesiel, areálu Katovej bašty a Miklušovej väznice.

Koncert vo fontáne III. prinesie tento rok známe svetové hity v zaujímavých a nepoznaných aranžmánoch, ktoré v prostredí fontány zahrá orchester viacerých renomovaných košických hudobníkov, známy pod názvom Gallery Band. Košický Beh čašníkov – Carpano Cup 2017 je novinka z dielne nového spoluorganizátora (Carpano Košice) a nášho partnera VISIT Košice. Podujatie prinesie na Hlavnú ulicu atmosféru z mimoriadne obľúbeného filmu Vrchní prchni.

Na oslavách nebudú chýbať Košické rytierske slávnosti v Mestskom parku, Stavanie mája na Hlavnej ulici, Otvorenie sezóny detskej železničky a letnej sezóny v ZOO, či Majáles na Alpinke. Tešiť sa môžete na Bozkávanie pod čerešňou, Remeselné trhy, tradičný športový VSE CITY RUN, ale aj nové športovo-spoločenské podujatie s názvom JUMP FEST a ČOKOLÁDOVÁ TRETRA. Milovníkov hudby poteší Kaviareň Slávia Petra Stašáka, aj súťaž mladých kapiel ROKOKO. Prehliadka a výstava historických vozidiel Cassovia Retro, určite nadchne nielen mužov. Súčasťou osláv je aj neodmysliteľný Slávnostný ceremoniál mesta Košice spojený s odovzdávaním Cien mesta a Cien primátora mesta.

Dramaturgickým zámerom pri tvorbe všetkých podujatí, je snaha osloviť ich obsahom celé rodiny. Organizátori vychádzali z popularity, obľúbenosti a požiadaviek Košičanov všetkých vekových kategórií. Nebudú chýbať ani sprievodné programy jednotlivých mestských častí, centier voľného času, organizácií i inštitúcií, ktoré tvoria približne polovicu všetkých akcií XXIII. ročníka osláv Dňa mesta Košice.

„Všetkých vás srdečne pozývam na tohoročné oslavy Dňa mesta Košice, ktoré budú opäť pestré a zaujímavé. Pevne verím, že si v programovej ponuke každý nájde niečo pre seba a svoju rodinu. Teším sa na stretnutie s vami, aj na to, ako spoločne v uliciach vytvoríme neopakovateľnú atmosféru, akou sú naše krásne Košice povestné," povedal primátor mesta Richard Raši.

Video si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=p7KUrRGLEDA&feature=youtu.be