Prejsť na obsah

Otvárame lesy pre verejnosť a podporujeme cezhraničnú spoluprácu

Keďže lesy nepoznajú hranice, práve podpora rozvoja lesnej turistiky ako jedného z nástrojov na zlepšenie slovensko - ukrajinskej cezhraničnej spolupráce je predmetom projektu Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC), ktorý je spolufinancovaný z Nórskych grantov v rámci Programovej oblasti: Cezhraničná spolupráca. Hlavným cieľom projektu je zníženie existujúcich bariér cezhraničnej spolupráce. Projekt realizuje spoločne 9 partnerov (päť zo Slovenska, traja z Ukrajiny a jeden z Nórska), z verejnej správy, tretieho sektora a súkromnej sféry. Hlavným partnerom (prijímateľom) projektu je Národné lesnícke centrum vo Zvolene. 

Medzi hlavné výstupy projektu bude patriť vzdelávací program zameraný na využívanie lesa na turistiku a lesnú pedagogiku, zveľadenie lesoturistickej vybavenosti, zážitkové programy pre mládež. V rámci infraštruktúry sa u partnerov celkom vybuduje 15 zážitkových a oddychových objektov pre návštevníkov lesa vrátane bezbariérových objektov pre zdravotne postihnuté osoby. Počas realizácie projektu sa vytvorí súčasne cezhraničný klaster zameraný na podporu turizmu v lesoch a lesnej pedagogiky.

Mestské lesy Košice a.s. ako jeden z partnerov plánujú v rámci tohto projektu a svojho podielového grantu vo výške 113 846 eur obnoviť a doplniť rekreačnú a vzdelávaciu infraštruktúru na území košického lesoparku aj s pomiestnymi bezbariérovými úpravami s cieľom sprístupniť ich širšiemu okruhu verejnosti. Predmetom obnovy sú lokality Horný Bankov- kaplnka a piknikové lúčky a lokalita Furča- promenádny chodník. Plánovaný termín ukončenia projektu je 30.4.2017.

Stavebné práce budú sústredené do obdobia marec - apríl 2017. Budú sa týkať rekonštrukcie a doplnenia siete chodníkov a rekreačných plôch v záujme zabezpečenia bezbariérového prístupu, ako aj osadzovania nových altánov, stolov, lavičiek, ohnísk, informačných a náučných tabúľ. Budú vykonávané v otvorenom, verejne prístupnom prírodnom prostredí Horného Bankova v okolí kaplnky a na piknikových lúčkach ako aj na Furči. Žiadame preto návštevníkov lesoparku o toleranciu nutných obmedzení a rešpektovanie stavebného značenia počas doby výstavby. Tieto obmedzenia budú štedro vyvážené významným prínosom projektu ku skvalitneniu rekreačného využívania lesoparku. Ďakujeme za pochopenie.

Zdroj: Mestské lesy